3 BİN DÖNÜMLÜK BÜYÜK MÜCADELE
İZZET MEDE - Ergene’de yaklaşık 3 milyon metrekare birinci sınıf tarım arazisine İstanbul’daki plastik imalatçıları, Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak istiyor. Yoğun kimyasal maddelerin kullanıldığı plastik sanayinin Ergene’ye gelmesiyle çevre sorununun daha da büyüyeceğini belirten vatandaşlar, belediyeler ve STK’lar mücadele veriyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında karara karşı çıkan Ergene sakinleri, Plastikçiler OSB’nin kurulmasına izin vermedi. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED raporunu onayladı. Bu duruma itiraz eden TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi’nde dava açarak bakanlığın verdiği ÇED raporunun iptal etmesini istedi. Mahkeme odanın gerekçelerini yerinde bularak verilen ÇED raporu hakkında yürütmenin durdurulması kararını verdi.
Plastikçiler Kooperatifi (PAKOP), Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararına itiraz için Danıştay’a gitti. Ancak Danıştay Altıncı Dairesi, Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi’nin kararını onadı. Ancak plastik sanayicileri ile çevrecilerin karşılıklı açtığı başka davalar devam ediyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Ergene Belediyesi’de Plastikçiler OSB’nin kurulmaması için mücadele veriyor.
Üretiminde çok sayıda kimyasal maddenin kullanıldığı plastik imalatçılarının Ergene’de Plastikçiler OSB’yi kurmasıyla çevre kirliğinin Trakya’da artacağını ifade eden TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası yetkilileri, sanayi tesisleri kurulmak istenen bölgenin tarım alanı olduğu gibi aşırı yer altı suyu çekim alanı olduğunu da belirttiler.
Plastikçiler OSB’nin kurulmak istendiği alanda inceleme yapan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, Doç. Dr. Sevinç Adiloğlu ve Arş Gör. Yusuf Solmaz imzalı ve 10.12.2018 tarihli “Zirai Bilirkişi Teknik Raporu”nda; “Bu parsellerin “tarım arazisi niteliğinde olmadığı, bu arazinin tarım dışı kullanılması halinde de bitişiğindeki tarım arazilerine herhangi bir zarar vermeyeceği” öne sürülmüştü. Bu rapora tepki gösteren siyasetçiler ve çevreciler bölgenin birinci sınıf tarım arazisi olduğunu söylediler. Rapora tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyu bir soru önergesi ile Meclis’e taşımış ve bakanlığa şunu sormuştu, “Namık Kemal Üniversitesi Zirai Fakültesi Dekanlığı, bu rapordan habersizdir. Bilimsel kriterleri taşımayan raporda, toprak analizlerinin alınma yöntemleri belli değildir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu raporu onaylıyor musunuz? Birinci sınıf nitelikli bu tarım arazisinin analizlerini yapmayı ya da yaptırmayı düşünüyor musunuz?”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, yaptığı açıklamada; “Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB alanına ilişkin olarak, dava konusu çevre düzeni planı değişikliğinden önce yürürlükte bulunan 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planında uyuşmazlık konusu taşınmazların büyük bir kısmı “tarım alanı”, bir kısmı “serbest bölge alanı”nda ve “aşırı yer altı suyu çekim alanı” ile “yer altı suyu besleme alanı” sınırları içerisinde yer aldığı belirlendi. Bölgedeki yer altı suyu kaynaklarının hızla tükenmesi, alanın tarım alanı olması gibi değerlendirmeler sonucunda Danıştay tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi “dedi.
Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, tarımsal üretimin önemli bir hale geldiği dönemde, su kaynaklarının tükendiği, şehirlerin yaşam kaynaklarının kısıtlı hale geldiği bir zamanda bulunduğumuzu belirterek şunları söyledi,”3 milyon metrekareye yakın tarım alanını sanayi sitesi ile kaplamak bölge için yıkıma neden olacaktır. Bu tür bir tesisin çevresindeki tesislerle beraber incelenmesi, ÇED raporu ve kümülatif analizler sonucunda değerlendirilerek iptal edilmesi şart.
Trakya tarım topraklarının SİT alanı olması beklenirken sanayiye boğulması artık geri dönülmez noktaya geldiğini gösteriyor.”
Plastikçiler OSB’nin yapılmak istendiği yaklaşık 3 milyon metrekare alanda toplanan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ’ın 11 ilçe belediye başkanı bölgede sanayi tesisi istemediklerini düzenledikleri tutanakla imza altına almıştı.