ABD'NİN TRAKYA'YI BİTİRME PLANINI BULGARİSTAN AÇIKLADI

TRAKYA 2000 - Trakya’nın ve İstanbul’un akciğerleri ve su kaynağı olarak bilinen Istranca Ormanları ve Dağları’na yönelik projelerin ardı arkası kesilmiyor. Bulgaristan’da yayın yapan 168 SAAT adlı gazete, Istranca Ormanları’nın Bulgaristan tarafında Amerikalı şirketlerin gizlice çalışma içinde olduklarını yazdı.

MAHKEMELER İPTAL EDİYOR AMA YİNE GELİYORLAR

2013 yılında “Yeni Anadolu Madencilik Şirketi”, Kırklareli-Dereköy’de Istranca Ormanları’nın içinde ltın madeni açmak için başvurdu. Valilik “ÇED gerekli değil” dedi, mahkeme bu kararı iptal etti. Vatandaşlar mahkeme kararından mutlu ama tetikte bekliyorlar.

Ardından 2015 yılında Koza Altın, FETÖ darbe girişiminden önce bölgeye geldi. Geçitağzı ve Kula köylerinde altın madeni açmak için girişimlerde bulundu. Köylülerin ve çevrecilerin itirazları nedeniyle adım atamadı. FETÖ’yle iltisaklı olduğu gerekçesiyle devlet tarafından el konulan Koza Altın, 2022 yılında bir kez daha geldi ama yine tepkiler üzerine geri adım attı. Şimdi beklemede.

28 MİLYAR DOLAR

Istranca Dağları ve Ormanları için son aylarda yine, “Şöyle altın var, böyle gümüş var” diye propaganda amaçlı haberler yapılmaya başlandı. Bunlardan birisi de Bulgaristan’da yayın yapan 168 SAAT adlı bir internet gazetesinde yayınlandı.

168 SAAT, Istranca dağlarında yaklaşık 28 Milyar Dolar (50 Milyar Leva) değerinde altın yataklarının bulunduğunu ve bazı Amerikan şirketlerinin de bu altını çıkarmak için gizli bir çalışma içinde olduklarını yazdı.

Geçtiğimiz Eylül ayında Bulgaristan’ın Istranca bölgesinde değerli metal madencilerinin bir araya geldiğini yazan gazete, Altın Arayıcıları Derneği adında bir dernek kurulduğunu belirtti.

SÖMÜRGE MADENCİLİĞİ

Var olan taş, kalker ve kil ocakları zaten Istranca’ya büyük zararlar vermiş durumda. Ancak altın madenciliğine izin vermek, bütün bu zararları kat be kat artıracak bir EKOKIRIM anlamına geliyor.

Türkiye’nin sömürge madenciliğinin kıskacına girdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Altının onsu uluslararası piyasalarda 2 bin doları aştı. Dünyada ortalama 850-900 dolara mal ederken, Türkiye’de bir ons altını 400 doların altında çıkarıyorlar. Yani birileri için karlar çok büyük. Ancak bu kazancın bedelini ödeyenler köylüler ve vatandaşlar. Daha doğrusu tüm Türkiye. Çünkü dağlar, ormanlar, meralar-yaylalar, köyler ve su kaynakları sarı metal için acımasızca yok ediliyor” diyor.

ARTIK YORULDUK

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çidem, şirketlerin doğaya yönelik saldırılarından artık yorulduklarını belirterek, “Davalar süreci devam ediyor. Molibden, bakır, kil, kalker, termik santraller ha bire projeler geliyor. Enerji Bakanı, Trakya’yı enerji merkezi yapacağız diyor. Şu anda Kırklareli Istranca dağlarında ve ormanlarında 46 maden bulunuyor. Istranca Ormanları’nın üçte ikisi Türkiye’de, üçte biri ise Bulgaristan’da. Bulgaristan’ın Istranca bölgesinde madenlere izin verilmiyor. Tamamen koruma altında. Biyosfer rezerv alanı ilan edildi” diye konuştu.

ULUSLARARASI DAĞ GÜNÜ

11 Aralık tarihinin tüm dünyada “Uluslararası Dağ Günü” olarak kutlandığına dikkat çeken Göksal Çidem, “Yurdumuzu bir masal ülkesi yapan dağlarımız birer birer elimizden kayıp gidiyor. Tüm zamanların en yıkıcı türü olan insan, varlığını borçlu olduğu dağları peynir kalıbı gibi kesiyor; dinamitlerle un ufak ediyor. Istrancaların bugünkü hali, enerji ve madencilik projeleri nedeniyle paramparça” dedi.

Bulgaristan Istrancasına gidildiğinde yollarda “DİKKAT HAYVAN ÇIKAR” şeklinde uyarı tabelalarıyla karşılaşıldığına dikkat çeken Çidem, “Türkiye tarafında ise “DİKKAT KAMYON ÇIKAR” yazıyor. Sermaye dağa çıktığı için, domuzlar İstanbul’da Boğaza, Kırklareli’nde pazara iniyor. Bodrum şehir merkezine geliyorlar. Yaban hayatı yer değiştirmek zorunda kaldı. Dağlar yok edildikçe gidecek yeri kalmadı” diye konuştu.

İĞNEADA’YA NÜKLEER

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık ise NÜKLEER SANTRAL TEDİRGİNLİĞİ ile yaşadıklarını söylüyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın İğneada’da nükleer santral kurulacağı şeklinde açıklamalarına dikkat çeken Belediye Başkanı Işık, “Sadece televizyonda duyduklarımız var. Biz bu bölgede yaşıyoruz. Buranın belediye başkanıyız. Nükleer santral diyorlar ama ne zaman ve nereye kurulacağını bilmiyorum. Kimsenin bir şey söylediği yok. Vali Beye de sordum ama herhangi bir bilgi alamadım. Karar var deniyor ama kararın ne olduğunu biz bilmiyoruz. Beğendik Kamp Bölgesi’nin adı geçiyor. Burası denizden 50 kilometre içeriye kadar ormanlarla kaplı eşsiz bir coğrafyadır. Avrupa’nın en büyük longoz ormanları buradadır” dedi.

Kaynak: odatv