GÜNDOĞDU: EKMEĞİ DE Mİ İTHAL EDECEKSİNİZ !

TRAKYA 2000 - CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, AKP’nin yıllardır izlediği hatalı tarım politikaları sonucu, çiftçi, üretici toprağına küstü, köyünü terk etmeye başladığını söyledi.

Milletvekili Gündoğdu'nun açıklaması şöyle, "Tüm güçlüklere rağmen üretim yapmaya devam eden çiftçi ise sahipsiz bırakıldı, her yıl yüksek maliyet artışları, yetersiz destekler ve düşük alım fiyatları Trakya’da, Kırklareli’nde buğday üreticisini sefalete sürüklemektedir.

Buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olması konusundaki tüm uyarılarımıza rağmen bu yıl açıklanan buğday taban fiyatı prim dahil ne yazık ki 9 bin 250 lira olarak belirlendi.

Geçen yıla göre buğday taban fiyatında yüzde 24’lük bir artış oldu. Oysa enflasyon artışı aynı dönemde yüzde 40 oldu. Yani taban fiyat enflasyon artışının bile altında kaldı.

Üretici hem taban fiyatın düşük olmasından hem de TMO’nun ürün bedeli ödemelerini ürünün teslimini izleyen 30 gün içerisinde yapması, TMO alım merkezlerindeki randevu sisteminin üreticiyi bekletmesi, randevu taleplerinin geri çevrilmesi ve adeta tüccara yönlendirilmeleri nedeniyle feryat etmektedirler.

Çiftçilerimiz, TMO’nun Ekmeklik Buğday için açıkladığı fiyatın alım primi hariç ton başına 8.250 TL olmasına rağmen, özel sektörün kendilerine 5.500-6.000 TL civarında bir fiyat dayattığını belirtmektedirler.

Bu gibi durumlar çiftçinin üretimden uzaklaşmasına ya da ürün desenini değiştirmesine neden oluyor. Ürün deseni değiştiğinde ise bir yıl az ekilip para eden ürün bir sonraki yıl herkes tarafından ekilince bu kez değer kaybediyor ve üretici mağdur oluyor.

Tarımda plansızlığın devam etmesi ve üreticiye yapılan desteklerin yetersiz olması hem ekim alanlarını daraltıyor hem de ekim yapan üreticinin üretimden kopmasına neden oluyor.

21 yıllık AKP hükümetlerinin uyguladığı hatalı tarım politikaları sonucu hububatta kendi kendine yeterliliğimiz ve gıda güvenliğimiz tehlikeye girmiştir.

Öncelikli olarak üretim planlaması ardından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerindeki artışlarının durdurulması gıda güvenliğimiz için yaşamsal önem taşımaktadır."