ERDOĞAN’IN “BİZ GELDİĞİMİZDE EKONOMİ BİTMİŞTİ” DEDİĞİ GÜNLERE DÖNDÜK
TRAKYA 2000 - CHP’li Öztrak, 2023’te önceki yılın 10 katına çıkan bütçe açığının hem başlangıç tahmininden hem de Hazine nakit açığından ciddi sapma gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu yılın Hazine nakit açığında görünmeyen 700 milyar TL’den fazla harcama, 2024’ün nakit açığına aktarılıyor. Bunun sonucunda 2024 yılının bütçe açığı, nakdi gerçekleşmeden daha düşük gözükecek. Saray seçim sathı mailine girerken hesap oyunlarıyla 2024’te gerçekleşecek bütçe açığını hokus pokusla gizlemenin peşinde. Seçim öncesinde nakden ödemesi ertelenen bu harcamaların faturası, seçim sonrasında daha yüksek borç, daha fazla faiz ödemesi olarak milletimizi ezecektir” dedi.
KKM ödemeleri bütçeden alınıp Merkez Bankası’na yüklenmesine rağmen bütçe açığında rekor seviyelere ulaşıldığını belirten Öztrak, “Merkez Bankası bilançosundaki dönem kâr-zararlarının izlendiği kaleme bakarak; KKM maliyetinin bütçede kalması durumunda bütçe açığının milli gelire oranının 2003’te kaydedilen yüzde 8’in üzerine çıkacağını söylemek mümkün. Neredeeen nereye…? Az gittik uz gittik, Sarayın kibirlisinin yanlış politikaları neticesinde, kendisinin ‘Biz geldiğimizde ekonomi bitmişti’ dediği günlere döndük” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan 2023 bütçe verilerini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi. Öztrak yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
BÜTÇE AÇIĞI 10’A KATLANDI
Bugün açıklanan bütçe verilerine göre 2023 yılında bütçe açığı önceki yılın 10 katına çıkarak 1 trilyon 375 milyar liraya ulaştı. AK Parti Hükümetlerinin yönetiminde son 21 yılda bütçe açığının milli gelire oranı dördüncü kez yüzde 5’in üzerine çıktı. Bu olağanüstü bütçe açığı rakamına, geçtiğimiz yıl bütçeden çıkarılıp Merkez Bankası’na yüklenen KKM maliyeti dahil değil.
KKM MALİYETİ EKLENDİĞİNDE AÇIĞIN MİLLİ GELİRİ ORANI %8’E ÇIKIYOR
Merkez Bankası bilançosundaki dönem kâr-zararlarının izlendiği kaleme bakarak; KKM maliyetinin bütçede kalması durumunda, bütçe açığının milli gelire oranının 2003’te kaydedilen %8’in üzerine çıkacağını söylemek mümkün. Neredeeen nereye…? Az gittik uz gittik, Sarayın kibirlisinin yanlış politikaları neticesinde, kendisinin “Biz geldiğimizde ekonomi bitmişti” dediği günlere döndük.
ARALIK’TA “SINIFLANDIRMAYA GİRMEYEN” SERMAYE TRANSFERLERİ 623 MİLYAR TL
Yine bütçe açığı, Hazine’nin nakit açığının 2,2 katına çıktı. Bu, bugüne kadar görülmemiş bir sapma. Bütçe açığında tahminden sapmanın neredeyse tamamı Sermaye Transferleri kalemi altındaki “Sınıflandırmaya Girmeyen” harcamalardan geliyor. 2023 Aralık ayında (tek bir ayda) bu kalemden yapılan harcama 623 milyar TL. Bu geçen senenin Aralık ayının tam 89 katı.
BÜTÇEDE HOKUS POKUS: TAHAKKUKU 2023’TE, HARCAMASI 2024’E
Bunun tamamına yakınının, bu yılın Aralık ayında tahakkuk ettirilen, ancak nakden ödemesi gelecek yıla sarkıtılan harcamalardan kaynaklandığı anlaşılıyor. Bir başka ifadeyle, bu yılın Hazine nakit açığında görünmeyen 700 milyar TL’den fazla harcama, 2024’ün nakit açığına aktarılıyor. Bunun sonucunda 2024 yılının bütçe açığı, nakdi gerçekleşmeden daha düşük gözükecek. Saray seçim sathı mailine girerken hesap oyunlarıyla, 2024’te gerçekleşecek bütçe açığını hokus pokusla gizlemenin peşinde.
BU OYUNUN FATURASI DA MİLLETE ÇIKACAK
Ama “Gerçek, bu dünyadaki en ısrarcı şeydir.” Seçim öncesinde nakden ödemesi ertelenen bu harcamaların faturası, seçim sonrasında daha yüksek borç, daha fazla faiz ödemesi olarak milletimizi ezecektir. Sarayın “Seçimden sonra her şey tufan” siyaseti tüm acımasızlığıyla devam ediyor.