Kutes yüzde 100 yeşil döküm hedefine kararlılıkla ilerliyor
Kutes yüzde 100 yeşil döküm hedefine kararlılıkla ilerliyor
Kutes'in sürdürülebilirlik vizyonu hakkında bilgi veren Elden, karbon yoğun bir geçmişe sahip olan döküm sektöründe yüzde 100 yeşil döküm hedeflerine kararlılıkla ilerlediklerini belirtti.
TRAKYA 2000 GAZETESİ - Kutes Metal Stratejik Planlama Müdürü Özgün Elden, İSO Akademi ve Akbank Dönüşüm Akademisi iş birliğinde düzenlenen “Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı: Küresel Gelişmeler Işığında 2025’e Bakış” etkinliğine katıldı. Etkinlikte panelist olarak yer alan Elden, Kutes’in sürdürülebilirlik vizyonu ve yatırımları hakkında bilgi verdi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eğitim birimi İSO Akademi ve Akbank Dönüşüm Akademisi iş birliğinde, “Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı: Küresel Gelişmeler Işığında 2025’e Bakış” başlıklı etkinlik geniş katılımla gerçekleştirildi. Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğin finansman üzerindeki önemi ele alındı.İSO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şube Müdürü GülberkErtap Kaya'nın modaratörlüğünde gerçekleşen “Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı ve Sektör Bazlı İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı oturumda Kutes Metal Stratejik Planlama Müdürü Özgün Eldende konuşmacılar arasında yer aldı.
Kutes'in sürdürülebilirlik vizyonu hakkında bilgi veren Elden, karbon yoğun bir geçmişe sahip olan döküm sektöründe yüzde 100 yeşil döküm hedeflerine kararlılıkla ilerlediklerini belirtti. Kısa süre önce Kırklareli ve Edirne’de toplam 26 MWkurulu güce sahip arazi üzeri GES’leri devreye aldıklarını söyleyen Elden, “Tükettiğimiz elektrik enerjisinin % 90’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyoruz. Aynı zamandaGES’lerimiz sayesinde karbon emisyonlarımızı 56 bin tondan 38 bin tona düşürmeyi hedefliyoruz” dedi. Elden, “2022 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası'nı alarak, enerji kaynaklarını daha sürdürülebilir bir şekilde yönetmeye başladık. Ayrıca, TürkakakrediteliISO 14064 Sertifikasını alan sektörümüzdeki ilk şirket olmayı başardık. Nihai ürünümüzde de karbon ayak izimizi düşürmek için çalışıyoruz. Eritilen metal içeriğindeki geri dönüştürülmüş malzeme oranını %40’tan %75’e çıkardık. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sürdürülebilirliğin sadece çevresel konularla sınırlı olmadığının farkındayız. Faaliyet gösterdiğimiz bölgeler başta olmak üzere ülkemize ve toplumumuza, çalışanlarımıza da katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
Kutes Hakkında
Kutes, 1986 yılında Mehmet Bekir Kutmangil tarafından İstanbul kömür işletmeleri maden sahalarında, kömür madenciliği faaliyetleri yürütmek üzere kuruldu. 1990 yılında Kutmangil’in yeni bir sektöre yatırım kararı almasıyla birlikte, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde dökümhane yatırımına başlayan şirket, 1992 yılında Kutes Döküm tesisinde ilk dökümünü gerçekleştirdi. 2016 yılında operasyonlarını genişletme hedefi belirleyen şirket, talaşlı imalat alanında yatırım kararı aldı ve 2017 yılında Kutes Makine tesisini devreye alarak ilk talaşını kaldırdı. Bugün Kutes Döküm, saatte 16 ton ergitme kapasitesi, 120 kalıp kapasiteli iki adet yatay kalıplama hattı ve 50.000 ton kapasiteyle döküm yapıyor. Kutes Makine ise 16 farklı CNC işleme tezgâhında yıllık 100.000 saat kapasite ve %60 yeşil enerjiyle üretime devam ediyor. 2023 yılında Türkiye’nin 32’nci Endüstri Bölgesi ilan edilme gururunu yaşayan Kutes, bugün 30 bin metrekaresi kapalı toplam 207 bin metrekarelik Özel Endüstri Bölgesinde, küresel standartlarda ve 14 kalite sertifikasıyla, 9 farklı sektörde uluslararası markalara “çözüm ortağı” anlayışıyla hizmet veriyor. 2022 yılından itibaren gönüllü olarak GRI onaylı sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirket, 2050 yılına kadar yeşil üretim hedefi belirledi. Bu hedef doğrultusunda Kutes Enerji'yi kuran şirket, Kırklareli ve Edirne illerinde toplam 26 Mwp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.