2000
20002

Sürekli yorgunluk ve aşırı uyku isteğine dikkat!

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 23.02.2025 - 10:36, Güncelleme: 23.02.2025 - 19:08
 

Sürekli yorgunluk ve aşırı uyku isteğine dikkat!

Psikolog Eren Boz kış depresyonu ya da bilimsel adıyla mevsimsel duygudurum bozukluğu ile ilgili bilgiler verdi.
"Havalar soğudukça, kendinizi daha yorgun, mutsuz ve isteksiz hissetmeye mi başladınız? Sabahları yataktan çıkmak, her zamankinden daha zor mu?" diyen Boz, şu bilgileri verdi: "Eğer cevabınız evetse, yalnız değilsiniz. Peki, neden kış aylarında ruh halimizde böyle bir değişim oluyor? Aslında, bunun en büyük sebeplerinden biri güneş ışığının azalması. Güneş ışığı, beynimizde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini artırır. Ama günler kısaldıkça ve güneş ışığına daha az maruz kaldıkça, bu hormonun üretimi düşer. Sonuçta, depresif bir ruh haliyle karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca, vücudun biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonu da kışın daha fazla salgılanır, bu da uyku halini artırarak enerji seviyelerimizi düşürür. Kış depresyonunun belirtileri herkes için farklı olabilir, ama genelde sürekli yorgunluk, aşırı uyuma isteği, motivasyon kaybı, sosyal hayattan uzaklaşma ve genel bir mutsuzluk hali görülür. Bu belirtiler zaman zaman birkaç gün sürebilir ve kendi kendine geçebilir. Ancak, eğer uzun süre devam eder ve günlük yaşamınızı zorlaştırmaya başlarsa, bu durum daha ciddi bir depresyona dönüşebilir. Eğer siz de kış depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemlerle bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Örneğin, güneşli günlerde dışarı çıkmaya çalışmak, sabahları kısa yürüyüşler yapmak size çok iyi gelebilir. Evinizdeki perdeleri açarak, doğal ışığın içeri girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı beslenmek de önemli. Karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine, protein, sebze ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni, ruh haliniz üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Bir diğer önemli nokta da sosyal bağlantılarımızı kaybetmemek. Kış depresyonunun belirtilerinden biri de, sosyal hayattan uzaklaşmak. Bu yüzden, sevdiklerinizle vakit geçirmek, yalnız kalmak yerine birlikte bir şeyler yapmak, kendinizi daha iyi hissettirir. Fazla uyumak da depresyonu artırabilir, bu yüzden uyku düzeninizi belirli bir saate oturtmak faydalı olacaktır." Boz, "Ve son olarak, eğer belirtiler gerçekten şiddetli ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan destek almak en doğru adım olacaktır. Kış ayları zor geçiyor olabilir ama biraz dikkat ve özenle ruh halinizi koruyabilir ve bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz." dedi. (İLKHA) 
Psikolog Eren Boz kış depresyonu ya da bilimsel adıyla mevsimsel duygudurum bozukluğu ile ilgili bilgiler verdi.

"Havalar soğudukça, kendinizi daha yorgun, mutsuz ve isteksiz hissetmeye mi başladınız? Sabahları yataktan çıkmak, her zamankinden daha zor mu?" diyen Boz, şu bilgileri verdi: "Eğer cevabınız evetse, yalnız değilsiniz.

Peki, neden kış aylarında ruh halimizde böyle bir değişim oluyor?

Aslında, bunun en büyük sebeplerinden biri güneş ışığının azalması. Güneş ışığı, beynimizde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini artırır. Ama günler kısaldıkça ve güneş ışığına daha az maruz kaldıkça, bu hormonun üretimi düşer. Sonuçta, depresif bir ruh haliyle karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca, vücudun biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonu da kışın daha fazla salgılanır, bu da uyku halini artırarak enerji seviyelerimizi düşürür.

Kış depresyonunun belirtileri herkes için farklı olabilir, ama genelde sürekli yorgunluk, aşırı uyuma isteği, motivasyon kaybı, sosyal hayattan uzaklaşma ve genel bir mutsuzluk hali görülür. Bu belirtiler zaman zaman birkaç gün sürebilir ve kendi kendine geçebilir. Ancak, eğer uzun süre devam eder ve günlük yaşamınızı zorlaştırmaya başlarsa, bu durum daha ciddi bir depresyona dönüşebilir.

Eğer siz de kış depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemlerle bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Örneğin, güneşli günlerde dışarı çıkmaya çalışmak, sabahları kısa yürüyüşler yapmak size çok iyi gelebilir. Evinizdeki perdeleri açarak, doğal ışığın içeri girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı beslenmek de önemli. Karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine, protein, sebze ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni, ruh haliniz üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Bir diğer önemli nokta da sosyal bağlantılarımızı kaybetmemek. Kış depresyonunun belirtilerinden biri de, sosyal hayattan uzaklaşmak. Bu yüzden, sevdiklerinizle vakit geçirmek, yalnız kalmak yerine birlikte bir şeyler yapmak, kendinizi daha iyi hissettirir. Fazla uyumak da depresyonu artırabilir, bu yüzden uyku düzeninizi belirli bir saate oturtmak faydalı olacaktır."

Boz, "Ve son olarak, eğer belirtiler gerçekten şiddetli ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan destek almak en doğru adım olacaktır. Kış ayları zor geçiyor olabilir ama biraz dikkat ve özenle ruh halinizi koruyabilir ve bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz." dedi. (İLKHA) 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trakyaolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember