YONTAR: GENÇLER ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKTI

İZZET MEDE  - Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, üniversiteyi kazanan, sonrasında da ekonomik gerekçelerle okullarını bırakmak zorunda kalan öğrencilerin sorunlarını dile getirdi.  Yontar, “987 bin öğrenci yükseköğretime giriş hakkı kazansa da gençlerimiz üniversitede bir gelecek görmüyorlar. YÖKAK verilerine göre son 3 yılda 878 bin 909 öğrenci çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini yarıda bıraktı.” diyerek bu durumun ülkemiz için ciddi bir gelecek riski oluşturduğunu ifade etti.
Yontar, "Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 900 bini aşkın öğrenci yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı kazandı.  Bu hakkı kazanan öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’si daha önce en az bir kere üniversiteye kayıt yaptıranlardan oluşuyor. Bununla birlikte son üç yılda üniversite terk eden öğrenci sayısı ise neredeyse bu sene kayıt hakkı kazanan öğrencilerin sayısına yakın" şeklinde konuştu.
Yontar, her ile bir üniversite açan iktidarın, yükseköğretimi gençler için kolayca ulaşılabilen kurumlara dönüştürdüğünü belirtti. İşsizliği ötelemek için gençlere hayal satan iktidarın dayanaksız politikaları yüzünden son yıllarda üniversiteyi terk eden gençlerin sayısının oldukça fazla olduğunu ve bu durumun özellikle ekonomik kriz, hayat pahalılığı, gelecek kaygısı gibi nedenlerle yaşandığını ve sadece 2021-2023 arasında üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı 900 bine yaklaştığını ifade etti.
Ayrıca, Yontar, ekonomik anlamda ailesinden gerekli desteği alarak okuma imkânı bulabilen gençlerin bile üniversite eğitimi için gitmiş oldukları illerde barınma ve güvenlik sorunları yaşadıklarının da altını çizdi.
Yontar, son olarak, üniversite eğitimi alan gençlerin üniversite sonrası iş bulma ümitlerinin kalmadığını ve geleceklerini almış oldukları eğitim ile idame ettirememe kaygısını yaşadıklarını belirterek ülkemizde maalesef eğitim ve liyakat sahibi olan kesimin eğitime olan inancının köreldiğini, nepotizmin yükseldiği ve bürokraside de patrimonyal uygulamaların tavan yaptığı bu dönemde gençlerimizin bilimden ve kültürden uzaklaştığı, geleceklerine ve ülkelerine inançsız bir nesil olarak yetiştiklerini sözlerine ekleyerek gençliğin yaşamış olduğu gelecek kaygısına dikkat çekti.