Çorlu'nun bitmeyen koku çilesi
Çorlu'nun bitmeyen koku çilesi
Fabrikaların yaydığı ağır koku Çorlu’yu tehdit etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir sanayinin tesisinin yaydığı ağır koku nedeniyle Çorlu alarma geçmişti. Ceza kesme ve denetleme yetkisi belediyelerden alınıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verildiği için belediyelerin eli kolu bağlı. Trakya 2000 gazetesi son sayısında konuyu manşetten gündeme getirdi.
İZZET MEDE – Fabrikaların yaydığı ağır koku nedeniyle zaman zaman Çorlu’yu yaşanmaz hale getiren koku sorunu denetimlerin ve cezaların yetersiz olması nedeniyle devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ergene’nin Velimeşe Mahallesi’nde bulunan kimyasal atıkları arıtan bir fabrikanın yaydığı koku nedeniyle Çorlu’da panik yaşanmıştı. Çorlu Kent Konseyi Başkanı Esra Yüksel yürütme kurulunda aldığı karar doğrultusunda çevreyi kirleten firmanın ve yöneticilerinin cezasız kalmaması için suç duyurusunda bulunmuştu.
ÇORLU’U AĞIR KOKUDAN KURTULAMIYOR
Birçok vatandaş doğal gaz sızıntısı olduğunu düşünerek evlerinin doğalgaz sayaçlarını kontrol etmişti. Çorlu’da bulunan bir alışveriş merkezi ise gaz sızıntısı olabileceği düşüncesiyle içerideki insanları tahliye etmişti. Alışveriş merkezine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edilmişti. Alışveriş merkezinin doğalgaz hattı ise tedbir amaçlı kesilmişti. Çorlu Belediyesi ile TESKİ’nin o gün harekete geçmesi ile çevreyi kirleten fabrika tespit edilmiş ve olay yerine gelen Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tutanak tutarak fabrikayı geçici olarak üretimden men etmişti. Fabrika sahibi belediye yetkililerini içeri almamıştı. Buna rağmen özellikle akşamları fabrikalar çevreyi kirletmeye ve kokutmaya devam ediyor. Çevreciler, yetkililerin yaptıkları denetimlerin yetersiz olduğunu ve bazı fabrika sahiplerinin tanıdıkları üst düzey bürokrat ile siyasilerin ardına sığınarak çevreyi kirletmeye devam ettiği iddiasında bulunuyor.
BAŞKAN SARIKURT: HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ
Vatandaşların sürekli olarak kötü koku nedeniyle kendilerine şikayette bulunduğunu belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Ancak yasal olarak belediyelerin yapacağı bir şey yok çünkü denetleme ve ceza kesme yetkisi Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde. Buna rağmen biz gelen her şikayeti değerlendirerek tespit ettiğimiz firmaları ilgili kurumlara bildiriyoruz” dedi. Sarıkurt, geçtiğimiz günlerde Çorlu’da büyük paniğe neden olan koku sızıntısıyle ilgili şu mesajı paylaşmıştı, “"Yetkili kurumlar, şehrimizin kuzeyinde, Velimeşe bölgesindeki bir fabrikanın Sinandede Deresi'ne kaçak olarak kimyasal saldığını tespit etmişlerdir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerinin tespitleri sonrasında olay yerinde tutanak tutulmuş ve söz konusu firmaya cezai işlem uygulanacağı bilgisi alınmıştır. Hemşehrilerimizin güveni ve huzuru için Çorlu Belediye Başkanlığı olarak hukuki süreç başlatacağımızı kamuoyuna bildirir, bu süreçte aktif görev alan yetkili kurumlara ve gece boyunca olayın takipçisi olan çalışma arkadaşlarıma Çorlu'muz adına teşekkür ederim. Hukuki süreç tamamlandıktan sonra para kazanma hırsıyla Çorluluların sağlığını tehdit eden bu firmanın adını paylaşacağımı da şimdiden beyan ediyorum."
SEVGİ: DENETLEME YETKİSİ BELEDİYELERDEN ALINDI
Uzun yıllardır çevre konusunda mücadelesiyle bilinen Trakya Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevgi, sanayi tesislerinin denetiminin 2011 yılında kanun hükmünden kararname ile belediyelerden alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlandığını belirtti. Çevre savaşçısı Murat Sevgi konu ile ilgili gazetemize şu açıklamada bulundu,”Belediyelerin 2011 yılından beri çevreyi kirleten fabrikalar üzerinde bir yaptırım gücü yok. Yetki tamamen bakanlığa verildi. Vatandaşlar şikayetlerini Alo 181’e yada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine yapabilirler.
“ÇORLU’YA DENETİM YAPACAK BİR BİRİM KURULMALI”
Ancak şikayette bulunan vatandaşlara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri kokunun sebebini vatandaştan soruyor. Vatandaşın kokunun sebebini tespit edecek bir durumu yok. Böylece bir çok şikayet ciddiye alınmıyor. Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nun zamanında denetimlerini yapması gerekiyor. Sanayi tesisleri Çorlu ve Çerkezköy hattında yoğunlaşmışken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Süleymanpaşa’da bulunuyor. Çorlu veya Çerkezköy’de denetim yapacak bir biriminin de kurulması gerekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kestiği cezalar ve yaptırımlar da yetersiz. Ayrıca çevreyi kirleten fabrikaların yanı sıra çok sayıda çevreyi kirleten geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Örnek vermem gerekirse çoğunluğu Çorlu, Ergene ve Tekirdağ’da bulunan 60’ın üzerinde alüminyum geri dönüşüm tesisi var. Biz bunları ÇED üzerinden takip ediyoruz. Artık gerisini siz hayal edin.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.