2000
20002

AYGUN: SUDAN’DA TARIM İÇİN VERİLEN PARA ÇİFTÇİMİZE VERİLMELİ

Gündem 04.12.2023 - 12:05, Güncelleme: 13.01.2025 - 10:11
 

AYGUN: SUDAN’DA TARIM İÇİN VERİLEN PARA ÇİFTÇİMİZE VERİLMELİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Sudan'da yapılmayan tarım için kurulan şirketin ballı yöneticilerine ödenen yaklaşık 420 bin lira huzur hakkı da faiziyle geri alınıp, çiftçiye verilmelidir.
TRAKYA 2000 - CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Sudan’da 10 yıl önce başlayan tarım yapma fantezisinin sona erdiğini, kiralanmayan ve üretim yapılmayan topraklar için bugüne kadar şirket yöneticilerine Şubat 2023 yılı rakamlarıyla 419 bin 965 TL huzur hakkı ödendiğini anımsatarak, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, eskilerin hatasını tekrarlamayarak, bu projeye son vermesi yerindedir. Ancak bugüne kadar yapılmayan tarım için kurulan şirketin ballı yöneticilerine ödenen yaklaşık 420 bin lira huzur hakkı da faiziyle geri alınıp, çiftçiye verilmelidir. Üreten çiftiyle hak ettiği tarımsal desteği vermeyip, ballı şirket yöneticilerine tarım yapmadan huzur hakkı ödüyorsunuz. Bunun adı yetim hakkı-çiftçi hakkı yemektir. Millet size hakkını helal etmez” dedi. Aygun, Tarım Kanunu gereği, çiftçilere gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i kadar tarımsal destek ödenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak bugüne kadar gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i değil, yüzde 0.40’ı, son dönemde yüzde 0.20’si kadar tarımsal destek verilmiştir. Çiftçi, yasadan kaynaklanan hakkını alamamıştır. Çiftçinin 2006 yılından bugüne kadar 530 milyar 338 milyon TL alacağı vardır. Yani üreten, tarlasını işleyen çiftçiye hak ettiği tarımsal desteği vermeyen iktidar, yapılmayan tarım için 450 bin liraya yakın huzur hakkı ödüyor” diye tepki gösterdi.  Aygun, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Aralık 2023’te tasfiye edildiğine işaret etti. Bu tasfiyeyi sağlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın önceki bakanların hatasını sonlandırdığını vurgulayan Aygun, “Ancak bugüne kadar bu şirketin yöneticilerine ödenen haksız huzur hakkı da iade edilmelidir” diye konuştu. Aygun, şöyle devam etti: “Ortada kiralanan toprak yok, tarım yok, üretim yok, ürün yok, ama kağıt üzerinde kurulu şirketin yönetim kuruluna yüklü miktarda ödemeler yapılıyor. Çiftçilerimiz ise hak ettiği destekleri alamıyor.  Millet, aç gezerken, torpilli kadrolara kıyak maaşlar ödendi. Bu millet hakkını helal etmez.  Ödenen paraları geri alın ve çiftçiye verin!” Aygun; Anadolu’nun bereketli topraklarında üretim yapılmasını ve atıl alanların tarıma kazandırılmasını isteyerek, “Kendi vatanınızdan medet umun, elden gelen öğün olmaz, onunla da karın doymaz” uyarısında bulundu.  
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Sudan'da yapılmayan tarım için kurulan şirketin ballı yöneticilerine ödenen yaklaşık 420 bin lira huzur hakkı da faiziyle geri alınıp, çiftçiye verilmelidir.

TRAKYA 2000 - CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Sudan’da 10 yıl önce başlayan tarım yapma fantezisinin sona erdiğini, kiralanmayan ve üretim yapılmayan topraklar için bugüne kadar şirket yöneticilerine Şubat 2023 yılı rakamlarıyla 419 bin 965 TL huzur hakkı ödendiğini anımsatarak, “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, eskilerin hatasını tekrarlamayarak, bu projeye son vermesi yerindedir. Ancak bugüne kadar yapılmayan tarım için kurulan şirketin ballı yöneticilerine ödenen yaklaşık 420 bin lira huzur hakkı da faiziyle geri alınıp, çiftçiye verilmelidir. Üreten çiftiyle hak ettiği tarımsal desteği vermeyip, ballı şirket yöneticilerine tarım yapmadan huzur hakkı ödüyorsunuz. Bunun adı yetim hakkı-çiftçi hakkı yemektir. Millet size hakkını helal etmez” dedi.

Aygun, Tarım Kanunu gereği, çiftçilere gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i kadar tarımsal destek ödenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak bugüne kadar gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i değil, yüzde 0.40’ı, son dönemde yüzde 0.20’si kadar tarımsal destek verilmiştir. Çiftçi, yasadan kaynaklanan hakkını alamamıştır. Çiftçinin 2006 yılından bugüne kadar 530 milyar 338 milyon TL alacağı vardır. Yani üreten, tarlasını işleyen çiftçiye hak ettiği tarımsal desteği vermeyen iktidar, yapılmayan tarım için 450 bin liraya yakın huzur hakkı ödüyor” diye tepki gösterdi. 

Aygun, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Aralık 2023’te tasfiye edildiğine işaret etti. Bu tasfiyeyi sağlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın önceki bakanların hatasını sonlandırdığını vurgulayan Aygun, “Ancak bugüne kadar bu şirketin yöneticilerine ödenen haksız huzur hakkı da iade edilmelidir” diye konuştu.

Aygun, şöyle devam etti:

“Ortada kiralanan toprak yok, tarım yok, üretim yok, ürün yok, ama kağıt üzerinde kurulu şirketin yönetim kuruluna yüklü miktarda ödemeler yapılıyor. Çiftçilerimiz ise hak ettiği destekleri alamıyor.  Millet, aç gezerken, torpilli kadrolara kıyak maaşlar ödendi. Bu millet hakkını helal etmez.  Ödenen paraları geri alın ve çiftçiye verin!”

Aygun; Anadolu’nun bereketli topraklarında üretim yapılmasını ve atıl alanların tarıma kazandırılmasını isteyerek, “Kendi vatanınızdan medet umun, elden gelen öğün olmaz, onunla da karın doymaz” uyarısında bulundu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trakyaolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.