ÇAVUMİRZA: TRAKYA’DA GAYRIMENKUL HER ZAMAN KAZANDIRIR

Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza, Trakya’ya olan ilginin arttığını belirterek, “Trakya’da gayrımenkul yatırımı her zaman kazandırır” dedi.

Yayın: 03 Ocak 2025 - Cuma - Güncelleme: 03.01.2025 16:51:00
Editör - İzzet MEDE
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

İZZET MEDE - 10 yılı aşkın süredir Çorlu merkezli olarak tüm Trakya’ da gayrimenkul alanında hizmet veren Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza, gayrimenkul piyasası hakkında Trakya 2000 gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza, Türkiye genelinde Kasım 2024’de 153 bin adet konut satıldığını belirterek şunları söyledi, “ Tekirdağda ise  Kasım’da 3 bin adet konut satıldı. Konut satışları 2013-2024 döneminde yıllık %2,3 oranında büyüme göstermiş. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerimize talep devam etmektedir ve devam edecektir.  Çünkü Trakya ülkemizin en çok kazandıran bölgelerindendir. Bölgemizin sanayi bölgesi olması ve sanayi yatırımlarını her geçen bölgeye akın etmesi nedeniyle konuta olan talebi de arttırmaktadır. Son bir yılda konut fiyatları durağana girmişti. Temmuz ayı ile hareketlilik başladı. Uygun fiyat olan konutlara alım talebi daha çok olmakta.”

Konutun her zaman orta ve uzun vadede enflasyonun üzerinde kazanç sağladığını belirten Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza açıklamasına şöyle sürdürdü, “Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen doğrulanmış ilan uygulaması 16 Eylül tarihinde resmen başlarken kısa sürede yayındaki ilan sayılarında büyük düşüşler yaşandı. Doğrulamanın ardından yetkilendirme zorunluluğunun da Ocak ayında başladı. Gayrimenkul bu yeni düzenlemelerin emlak sektörüne büyük fayda sağladı. Oransal olarak sayısı en çok azalan ilanların satılık daireler  ve kiralık gayrimenkuller olduğuna görüyoruz.

Emlak sektöründe tüketiciyi yanıltan sahte ilanların önüne geçmek için başlatılan ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesi 16 Eylül 2024 itibarıyla hayata geçti. Bu aslında iki aşamalı bir uygulama ve şu an zorunlu hale gelen ‘doğrulama’ aşaması. Bu noktada bir emlak ilanını yayınlarken tapunun üzerinde yazan taşınmaz numarası ve diğer bilgileri girmeden işlemi gerçekleştirmek mümkün olamıyor. Böylece gerçek olmayan veya kopyalanarak oluşturulmuş ilanlar birer birer sistemden düşüyor. Uygulamanın gerçek etkisini Ekim’den itibaren göreceğiz çünkü ilanlar portallarda bir ay duruyor ve sürenin bitiminde ilanın yenilenmesi gerekiyor. Yenileme aşamasında doğrulama yapmak zorunlu olacağı için 16 Ekim’den sonra sektörde sahte ilan konusu tamamen tarihe karıştı.”

 

 İLANLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

 

Çavumirza, “İlanlardaki düşüş sayısını net rakamlarla anlatabilmek için 16 Eylül’den bu yana kendi incelemelerimizden örnekler verebiliriz. Örneğin geçen hafta 330 ilanı olan bir emlak ofisinin, aynı platformdaki ilan sayısının birkaç gün içinde 113’e kadar düştüğünü gördük. Farklı bir emlak firmasının geçen hafta ilanda olan 30 adet portföyü varken bugün sadece tek bir portföyünün ilanını görebiliyoruz. Yeni düzenlemenin müthiş etkileri olduğunu sadece bu iki örnekten bile görebiliriz. Ocak ayına kadar bir mülkle ilgili birden fazla kişi ya da kuruluş ‘doğrulama’ yapmak kaydıyla ilan girebiliyordu. Ancak Ocak ayından sonra sadece yetkilendirilmiş kişi ya da kurumlar üzerinden tek bir ilan yayınlanabilecek. Bu da sektördeki karmaşayı daha da azaltacak” dedi.

 

EMLAK SEKTÖRÜ GÜVEN KAZANDI

 

Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza ,” geçmişte kötü niyetli kişiler sistemde şu şekilde iş yapıyordu: Örneğin bir kişi ya da emlak ofisi 5 milyon TL’ye gerçek bir satılık ilanı giriyordu. Bu ilanı kendi portföyüymüş gibi kopyalayan başka biri 4 milyon TL’ye aynı mülkü satışta gösteriyor ve olası müşterilerin kendisine yönelmesini sağlıyordu. Arayan kişiye yani potansiyel müşteriye bu mülkle ilgili doğru olmayan bilgiler vererek aynı bölgede kendi portföyünde olan başka mülkleri sunma şansı yakalıyordu. Bu ve buna benzer kötü niyetli kişiler sektöre olan güveni zedeliyordu. Diğer yandan müşteri ısrar edip gerçek ilana ulaştığında zaten yorulmuş ve kafası karışmış oluyordu. Doğrulama ve yetkilendirme sistemi tüm bu olumsuzlukları rafa kaldırıyor” şeklinde açıklama yaptı.

“İlan sayılarında oranlama yapacak olursak kiralıkların satılık ilanlarına göre daha hızlı bir düşüş içinde olduğunu söyleyebiliriz” diyen Çavumirza, satılık mülklerde fiyatlar daha yüksek olduğu için ilan kopyalayanların daha çok kiralıklar üzerinden ilerlediğini belirtti. Çavurmirza, “satılık ilanlar spesifik bilgi ve fotoğraflarla ilgi çekebilirken kiralıklarda daha yüzeysel ve fotoğrafsız ilanlarla potansiyel müşterilere ulaşabiliniyordu. Dolayısıyla kiralıklarda sahte ilan sayısının daha fazla olduğu ortaya çıktı” dedi.

KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜNCE FIRSTAÇILAR ORTAYA ÇIKTI 

 

Trakya Akademi Emlak Danışmanlığı şirket sahibi Derviş Çavumirza açıklamalarına şöyle devam etti, “Kötü niyetli kişiler sadece sahte ilanlarla değil her türlü uygun zemin ve şartı bulduğunda kendini gösterebiliyor. Geçtiğimiz günlerde kredilerle ilgili bir devlet bankası yeni faiz oranlarını açıkladı. Uzun bir aradan sonra günümüz şartları için çok cazip rakamlar ortaya çıktı. Ama hemen ardından ilanlarda astronomik fiyat artışları görüldü. Bu konuda ilan sahiplerine cezalar gelmeye başladı. Faizler düştüğü zaman elbette biraz fiyat artışları normaldir ama yüzde 50’ye varan artışların da ilgili kurumlar tarafından cezalandırılması son derece doğaldır. İnsanlara alım kolaylığı için sağlanan imkanları fırsatçılığa çevirip suistimal edenler bu tür yaptırımlarla engelleniyor. Emlak sektörü getirilen her yeni uygulamayla yıllardır özlemini duyduğu güven ortamına her geçen yıl biraz daha kavuşuyor. Yönetmelik gayrimenkul sektörü önemli bir adımdır.

Son olarak şunu belirtmek isterim. Vadandaşlarımızın herhangi bir kötü sorun yaşamamaları için Ticaret İl Müdürlülüğü tarafından yetki belgeli emlakçıları tercih etmeleri faydalarına olacaktır.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.