GÜÇLENDİRME OLMUYORSA, BİNALAR YIKILACAK
GÜÇLENDİRME OLMUYORSA, BİNALAR YIKILACAK
Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağını belirten Gürkan, “Böyle bir durumda eğer binada güçlendirme yapılabiliyorsa bina güçlendirilecek. Eğer güçlendirme de yetersiz kalıyorsa, bina yıkılacak. Kimse kusura bakmasın insan canı her şeyden önemli"
TRAKYA 2000 GAZETESİ - 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, çok geniş bir alanı etkilemişti. Depremde özellikle altında işyeri bulunan binalar yıkıma uğramış, bu binaların birçoğunda ise kolonların kesildiği iddia edilmişti. Bunun üzerine 4. Derece deprem bölgesinde bulunan Edirne’de de Edirne Belediyesi, harekete geçti. Edirne Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü’ne bağlı inşaat mühendisleri özellikle altında işyeri olan binaların denetimlerine başladı. Ekipler, statik planı da yanlarına alarak, işyerlerini denetliyor ve binaların taşıyıcı sistemlerinde zarar olup olmadığına bakıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne 4. derece deprem kuşağında fay hattında değiliz ama bu tedbir almamak anlamına da gelmiyor. Gerekli her tedbiri de almamız gerekiyor. Edirne’de altında işyeri olan bütün yapıların denetimine başladık. Depremin ilk gününden bu yana bizim binamızı kontrol edin mesajlar geliyor. Bizim denetleme yetkimiz yok. Bu yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen firmalarda. Bina sağlam değildir, kararı çıktığında 4 ay içinde o binanın boşaltılması gerekiyor, yasa gereği. Bu testler ücretsiz değil 20 bin-100 bin arasında değişen bir rakam. Binadaki vatandaşların bu bedeli firmaya ödemesi gerekiyor. Edirne Belediyesi olarak bizim yapma yetkimiz yok” dedi.
İMAR BARIŞI KANUNURDAN YARARLANAN BİNALAR EN ÇOK KORKTUĞUMUZ BİNALAR
Edirne’de 2 bin 259 bulvar, sokak ve caddenin olduğunu belirten Gürkan, “21 bin 382 yapımız var. Bunlardan 2 bin 227 tanesi iş yeri. 715 tane kamu binamız var. 18 bin 440’ta mesken yapımız var. Bu 21 bin 382 yapının 15 bin 428’i geçmiş dönemlerde yapılan yapılar, bin 501 tanesi inşaat halinde, 2 bin 604 iskan belgeli, kısmi iskanı alınmış 703, proje halinde 308,ruhsatsız 5,yanan yıkılan tarihi evler gibi 34 tane. 1069 yapı, imar barışı kanunu ile yapı kayıt belgesi almış olanlar. En çok korktuğumuz bunlar. Çünkü İmar Barışı Kanununun içeriğine göre bu binalar hiçbir denetime tabi tutulmadan, vatandaşın beyan ettiği metrekare üzerinden bir bedel belirlendi, parasını yatırdı ve yapı kayıt belgesi aldı. Bu binaların durumunu bilmiyoruz. Statiği nedir, betonarmesi nedir, bilmiyoruz” dedi.
KONTROLLERE BAŞLADIK
İlk olarak altında işyeri olan binaların kontrollerine başladıklarını belirten Gürkan, “Özellikle büyük hacimli olanlardan başladık. Market, mağaza, mobilya gibi. Ekiplerimiz, binanın statik projesini alarak, zemin katlardaki kolonları ve kirişleri kontrol ediyorlar. Hızlı bir tespit yapacağız. Projeye aykırı bir şey yapılmış mı? Buna da bakılacak. Ne gerekiyorsa yapacağız. Kimse kusura bakmasın. Kusura bakan da baksın. Kolon kesildiği, taşıyıcı sistemler zarar gördüğü tespit edildiğinde ise mülkiyet sahiplerini bilgilendireceğiz. Öncelikle bu bina güçlendirme ile kurtarılabilir mi? Buna yine mühendisler karar verecek. Ama bu yapılamıyorsa, o bina yıkılacak. Yapacak bir şey yok. Kimse kusura bakmasın ya da kusura baksın, insan canı her şeyden önemli” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.